?

Log in

No account? Create an account
Борщ - АРІЙСЬКІ РОЗДОЛИ [entries|archive|friends|userinfo]
Авторський досвід

[ шо це за один | читайте тут ]
[ що написано раніше | знайдете тут ]

Links
[Арийский простор| Обыкновенный зороастризм Благоверие Актуальные статьи на АП ]

Борщ [листопад. 26-е, 2007|01:35 am]
Мамай - душа правдива!
[Tags|]

Пан добродій gns_ua навів нас на диспут з питаня борщу, так от ви, любі друзі, можете прочитаи що таке борщ, на відміну від свинячого пойла, про яке я прочитав в півдесяткі рецептів.

От же БОРЩ
По перше борщ не варять в півлітровій каструльці. Борща має бути багато. Один борщ треба поїсти двічі : тільки зварений це одна страва і такий, що ніч переночував це вже зовсім інший наїдок.
Коли в хаті немає борщу в хаті голод. Коли хтось варить борщ з півня або гуски, це в хаті злидні.
Борщ варять з свинини, з добрячою кісткою і м'яса шмат щоб був добрячий.
Отже варите м'ясо й кістку робите булійо-о-он (ну ви знаєте в кого французська була замість рідної) варите, знімаєте піну. Я солю одразу. Спеції хіба що лавровий лист, і може кропу під самий кінець разом з капустою. Зварилося м'ясо кидаємо картоплю. картоплі тре багато. Ріжемо її на чотири часті, варимо. Тим часом робим, як же, гад, вони кажуть на нашу зажарку? ага ! заправку (тьху!) цибулину велику, порізали пожарили. Моркви не повинно бути в борщу, бо буде солодким, можна перцю сладкого половину і помідорного соку десь трохи менше літри на сковороду і оце цибулю обжарену перець і сок жаримо доки не стане густіше за сметану. Буряк не кладемо. Не їли в нас дома буряку. Мама, покійна, казала : "ми трави в голод наїлися" і не клала, ото ж і я вам так кажу. Некладіть. А як хто покладе гріхом те не буде, але смаку не відчуєте.
Доречі смак. Борщ має бути густим, жирним і кислуватим. Кислий од помідорів. Чув я про таке, що навіть хтось сахар кладе, але то дурня, як на мене.
Пошаткували капусту соломкол і половину перцю що залишилася так само , тоді як що картопля зварилася, має бути така щоб тіки тіки почала розварюватися, щоб і не тверда і не шліхта. Кидаємо зажарку, після неї одразу капусту, берем старе сало, шпі-і-і-ік, товчем його з цибулею в каструлю розбовтали, все закіпіло борщ готовий.
Що до борщу? Цибулю, перець гіркий можна вмочити у тарілку. З сметаною я особисто не люблю, хоч дома і клали кожен в свою тарілку, часник в прикуску. м'ясо з'їдається в останню чергу, коли каструля вже порожня.
І не кажіть мені що буває борщ з грибами чи з бичками з конценої банки, чи там з галушками. бо як казав дід панас "Кому і коза невєста" борщєм ми називаємо саме те що зварино невідхильно від того про що ви зараз прочитали. Інші страви мають з борщем спільного виключно назву. Як захочете я вам напишу про один такий саме з галушками, грибами чорносливом і пареним буряком.
Доречі на поминках в нас їдять завжди борщ, їжа то в нас ритуальна, то вважайте цей пост саме даниною пам'яті тим, хто все життя пам'ятав про те, як доводилось їсти лободу.
ПосиланняВідповісти

Comments:
From: ex_isakijes
2007-11-26 12:40 am (UTC)
Очень аппетитно!!!
(Відповісти) (Thread)
[User Picture]From: mamay_m
2007-11-26 06:19 am (UTC)
при єтом совсем не сложно. Главное знать к чему стремиться.
(Відповісти) (Parent) (Thread)
[User Picture]From: muacre
2007-11-26 01:10 am (UTC)
Впечатляет. Оказывается всю жизнь ел большевиский fake со свеклой. Больше ни ложки!

(Зачем щи салом портить? И американским помидорным соком?)
(Відповісти) (Thread)
[User Picture]From: mamay_m
2007-11-26 06:00 am (UTC)
Американский сок? в єтом что то есть! Начинается все с помидор , а заканчивается НАТОй!
Кстати старое сало опционально, оно дает запах и правильную плотность
(Відповісти) (Parent) (Thread) (Expand)
(Deleted comment)
[User Picture]From: mamay_m
2007-11-26 06:18 am (UTC)
Це ж священнодійство!
А вони мені напишуть, що треба покласти ложку цукру, як це роблять в них у норвегії, чи замість картоплі покласти авокадо.
Отакі борщі в ту спільноту треба.
а це сакральний борщ.
(Відповісти) (Parent) (Thread)
[User Picture]From: uzoroch
2007-11-26 03:01 am (UTC)
Як би не твоя кухня ходити би мені у дівках))
(Відповісти) (Thread)
[User Picture]From: mamay_m
2007-11-26 06:20 am (UTC)
І казати б на нього пье-е-ерває! :-Р
(Відповісти) (Parent) (Thread)
From: katialindemann
2007-11-26 07:41 am (UTC)
Та ж піст зараз! мммммм а ти про такі смачні речі виписуєш...:))))
(Відповісти) (Thread)
[User Picture]From: mamay_m
2007-11-26 05:59 pm (UTC)
Ну я ж нехристь , мені можна
(Відповісти) (Parent) (Thread)
(Deleted comment)
[User Picture]From: mamay_m
2007-11-26 06:07 pm (UTC)
А я тільки поїв ;)))
(Відповісти) (Parent) (Thread)
[User Picture]From: stelmakhdem
2007-11-26 09:23 am (UTC)
про буряк категорично не згоден. Вірю, що борщ без червоного буряка не буває, а помідори і картопля завезені з Амерікі. Тому користуюся картоплею а помідорами ні (логічно правда :))))

Сперечпатися не буду, бо це вже на рівні віри :))))як різні секти однієї релігії.

Нада і собі щось про борщ написати (верніше давні заготовки викласти).
(Відповісти) (Thread)
[User Picture]From: mamay_m
2007-11-26 06:10 pm (UTC)
Флешмоб : як ти готуєш борщ.
Тут питання не в логіці а в смаку. мама не клала буряк, я ото від неї і навчився.
А про без картоплі і без помідорів напишу. То взвгалі детективна історія.
(Відповісти) (Parent) (Thread)
From: shaleniy_slonik
2007-11-26 03:29 pm (UTC)
"Коли в хаті немає борщу в хаті голод. Коли хтось варить борщ з півня або гуски, це в хаті злидні" - в меморіз!!! )))
(Відповісти) (Thread)
[User Picture]From: hvylya
2007-11-26 04:02 pm (UTC)
ну, посперечаюся. По-перше -- буряк, то наше все. Без нього -- кацапські "щі". Коли мені ліньки, я не кладу буряк, і чоловік то вважає "щамі". По-друге, моя бабця варила борщ з півня для мене, улюбленої онуки. І я той борщ пам'ятаю досі. І сама зараз роблю здебільшо курячий, з крильцями люблю.
А взагалі, саме тому, що борщ -- то сакральна їжа, немає єдиного рецепту. Кожна українка начаровує свій неповторний борщ.
І ще, мені здається, повинні гени бути. От дивна річ, мене мати виховувала, вона з Уралу. Варила все життя борщі, мене навчила. Але, коли я стала сама хазяйнувати та варити, вона визнала -- в мене борщі смачніші. От є в мене українські гени, а в неї -- ні. Хоча, і вчилася вона у свекрухи, моєї бабці, а в мене все одно смачніші борщі.
(Відповісти) (Thread)
[User Picture]From: mamay_m
2007-11-26 06:18 pm (UTC)
В мене дуже інакший борщ ніж у сестри, а от тіткин і мамин були схожими при тому що тітка була шефом у ресторані.
Буряк мені внідріла жінка, ще й квасолю. так шо це мабуть харківський ЖБ вплив класти в братський щам борщ буряки.
тут дійсно що готується "до смаку" це філософія страви що має вийти, а не що класти.
(Відповісти) (Parent) (Thread) (Expand)
[User Picture]From: dovichnyjvogon
2007-11-27 11:42 am (UTC)
Хехе, ну то те що ти намалював - скоріше наш південний борш, походження якого взагалі від болгарської діаспори. :) Тобто, це не є класичний україньский борщ де червоний колрі досягається завдяки бурякові (і де майже не використовується томатна паста і солодкий перець.

Хоча мені здаєтсья, що без буряка борщ вже буде надто кислим.
(Відповісти) (Thread)
[User Picture]From: mamay_m
2007-11-27 05:29 pm (UTC)
Я чув про щось схоже в Ростові, то дійсно південний. Як готують болгари я незнаю. Треба буде попитати. Кислота компенсується старим салом. Він дуже жирний має бути
(Відповісти) (Parent) (Thread)
[User Picture]From: chornogora
2007-11-29 07:14 am (UTC)
От що значить щиры українці. Жодного відхилення в смаку:

Тільки зварений це одна страва і такий, що ніч переночував це вже зовсім інший наїдок.
Жодних буряків
Жодної сметани
Часник "по-купеческі"
Жодного м"яса - ра-а-азом з борщем (м"ясо окремо - борщ окремо)
Трошки з болг. перцем розбіжності - я його багато кладу
А моркву у заправку - трошки (аби не бульо солодко :)).

(причому я самотужки до всього дійшов, варив колись і з кільки :)).

Я потім окремий пост напишу про борщ, зара ніколи - терба писати, як кацапчеги поплюжать наш етер :)
(Відповісти) (Thread)
[User Picture]From: mamay_m
2007-11-29 07:26 am (UTC)
Багато перцю це скільки? Я кладу перчіну. половину в зажарку половину піжу і разом з капустою. Морква можна. але то не опціонально
(Відповісти) (Parent) (Thread) (Expand)